Soveltavan lumilautailun lyhytelokuva My Turn on julkaistu

My Turn on Suomen Lumilautaliitto ry:n Kaikki Snoukkaa -projektin toteuttama lyhytelokuva, soveltavasta lumilautailusta ja laskijoista, jotka näkevät lumilautailussa mahdollisuuksia rajoitusten sijaan.

Katso elokuva täältä: https://youtu.be/GUguRnB7ALg

Soveltavan lumilautailun Kaikki Snoukkaa -projektin huipentuma My Turn -lyhytelokuva on nyt julkaistu. Keväällä sekä Pyhällä että Rukalla kuvattuun elokuvaan osallistui 11 eri vammataustasta tulevaa laskijaa. Elokuvan on ohjannut Janne Tanskanen.

- Ajatus leffan kuvaamisesta syntyi heti projektin alkumetreillä: haluttiin tehdä jotain lumilautailulle ominaista. Tarkoitus ei ole alleviivata diagnoosia vaan näyttää lumilautailun monipuolisuus, soveltuvuus ja se, että lumilautailu antaa kaikille lopulta melko lailla samoja asioita: vapautta toteuttaa itseään, elämyksiä, yhteisöllisyyttä, vauhtia ja onnistumisia vammasta huolimatta, projektin koordinaattori Tiina Lindström kertoo.

Lumilautaliitolla ei ollut aikaisempaa laajaa kokemusta soveltavasta lumilautailusta, ja leffan kuvaaminen oli opettelua, yhteistä suunnittelua ja kokeilua laskijoiden, ohjaajan, tuottajan ja avustajien kesken. Lopputulokseen ollaan erittäin tyytyväisiä.

- Pyrittiin välttämään ns. "sankaritarinoita" ja keskityttiin laskemiseen ja siihen, mitä se laskijoille merkitsee. Lopulta perinteisen laskuleffan, jossa on partteja partin perään, päädyttiin kuitenkin tekemään lyhytdokumentti. Laskijoiden tarinat haluttiin tuoda osaksi leffaa, Lindström jatkaa.

Elokuvan laskijat eivät tunteneet toisiaan ennen kuvauksia, mutta heti mäkeen mennessä syntyi yhteisöllinen tunnelma melko nopeasti ja laskuporukka tiivistyi. He ovat jatkaneet yhdessä kuvausten jälkeenkin. Lisäksi jokainen ylitti itsensä My Turn -elokuvan kuvauksissa.

- Kuten laskuleffan kuvauksissa yleensä, jokainen laskija ylitti itsensä kuvauksissa. Kaikki kokeilivat jotain mitä eivät olleet aikaisemmin tehneet tai oppivat uutta. Tavoitteena oli, että leffan myötä saadaan lisää ihmisiä mäkeen ja lisätään myös tietoisuutta avustajien ja ammattilaisten kuten fysioterapeuttien keskuudessa lumilautailun mahdollisuuksista. My Turn -nimi viittaa kolmeen asiaan: juuri siihen omaan käännökseen lumilaudalla, että nyt on vammaislaskijoiden vuoro nousta parrasvaloihin ja elämänmuutokseen, joka joillekin laskijoille tapahtui vammautumisen myötä, Lindström kertoo.

My Turn sai ensi-iltansa Helsingin Messukeskuksessa 2.11. ja sitä on näytetty elokuvafestivaaleilla sekä erilaisissa tilaisuuksissa sen jälkeen. Elokuva on saanut paljon kiitosta. Myös hiihtokoulut ja hiihtokeskukset ovat kiinnostuneet uudella tavalla soveltavasta lumilautailusta ja sen edistämisestä. Elokuva on lisäksi kiinnostanut kansainvälisesti, joten se on käännetty myös englanniksi. Elokuva antaa puheenvuoron erilaisista taustoista tuleville lumilautailijoille, jotka esimerkillään osoittavat, että jokaiselle löytyy keino päästä mukaan lajin pariin ja nauttia päivästä rinteessä. Elokuva on osa Suomen Lumilautaliiton Kaikki Snoukkaa -projektia, joka levittää tietoa soveltavan lumilautailun mahdollisuuksista.

Kaikki Snoukkaa -projektin tavoitteena on innostaa ihmisiä lautailun pariin. Projekti on suunnattu viestimään lumilautailun harrastus- ja kilpailumahdollisuuksista liikuntarajoitteisille ja heidän lähipiirilleen. My Turn -elokuva on projektin huipentuma, joka näyttää monipuolista laskemista, huikeita maisemia ja ennen kaikkea hyvää fiilistä ja yhteisöllisyyttä - eli juuri sitä mistä lumilautailussa lopulta on kyse.

My Turn

Ohjaus: Janne Tanskanen
Tuottaja: Noora Vihervaara
Kaikki Snoukkaa -koordinaattori: Tiina Lindström
Laskijat: Miika Honkanen, Kaisa Leka, Mikko Sjöblom, Tomi Taskinen, Nina Hemming, Fia Lund, Alisa Parpala, Henri Kössö, Anni Alapieti, Emilia Mäkiranta ja Felix Schildt

My Turn -elokuvaa ja ensi-iltaa tukemassa Ruka, Pyhä, Haltia, Vuokraturva, Malike, Solia, Vakuutuskuntoutus VKK ry, Össur, Protect Our Winters Finland ry ja kymmenet yksityishenkilöt Mesenaatin kautta. Kaikki Snoukkaa -projektia on tukemassa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Ajankohtaista