Suomalaiset jäivät finaalista Laax Openissa

Vauhtien arviointi myös suomalaisten kiusana Sveitsin maailmancupissa.

Laaxissa Sveitsissä laskettiin perjantaina Laax Openin slopestylessä miesten semifinaalit sekä miesten että naisten finaalit. Yksikään suomalainen ei yltänyt loppukilpailuun saakka.

Miesten semifinaali oli torstailta siirretty sään vuoksi perjantaille, mutta naisissa semit saatiin laskettua läpi. Niissä Henna Ikola oli 13:s ja Enni Rukajärvi 18:s. Ikola sai laskettua haluamansa ranin päälle. Hänen tavoitteenaan oli saada ehjä lasku kahden vuoden takaisen loukkaantumisen jälkeen, ja siinä hän onnistui. Ikolalla katkesi vuoden 2017 Laax Openissa polvesta eturistiside. Rukajärvi kaatui molemmat karsintalaskunsa, sillä hän ei löytänyt sopivia vauhteja.

Miehissä laskettiin keskiviikkona ensin karsinnat, joista Kalle Järvilehto ei edennyt jatkoon. Semifinaaleihin laskivat varmoilla otteilla Rene Rinnekangas ja Roope Tonteri, jotka kuitenkaan eivät saaneet semeissä ehjää laskua alleen. Torstai oli muutenkin rikkonainen: niin semifinaaleissa kuin finaaleissakin nähtiin runsaasti kaatumisia, joista merkittävä osa johtui vauhtien arvioimisen virheistä.

- Treeneissä oli tänään kova myötätuuli, ja semien ensimmäisellä kierroksella vauhdit olivat vaihtuneet täysin. Pieni vauhdin arviointivirhe kostautui sekä Renellä että Roopella. Tosi harmi. Jätkät olisivat muuten menneet heittämällä jatkoon. Päätuomarikin kävi harmittelemassa, kun muuten näytti niin hyvältä. Paljon tuli kummutuksia muillakin. Ei näitä ratoja pitäisi niin rakentaa, että se on aivan niin pienestä kiinni, päävalmentaja Antti Koskinen kommentoi.

- Naisissa oli vähän samanlaista. Henna teki sen mitä tulikin tekemään: nousi takaisin hevosen selkään varmalla suoritteella. Ennillä myös tuli pieni virhearvio vauhdin kanssa, ja se oli siinä. Ensimmäisellä ranilla oli vain kymmenistä senteistä kiinni, että olisi seissyt. Treenien ja karsintojen perusteella olemme silti erittäin kilpailukykyisiä ja iskukykyä löytyy. Jäi sinne muitakin finaalien ulkopuolelle, kuten esimerkiksi viime kisojen voittajat. Se kuvastaa lajin luonnetta, että näinkin joskus menee.

Seuraavaksi ennen MM-kisoja on vielä vuorossa X Games ja Seiseralmin maailmancup. X Gamesiin kutsun ovat saaneet Tonteri, Rinnekangas ja Rukajärvi, jotka on myös jo valittu MM-joukkueeseen Kalle Järvilehdon ja crossilaskija Anton Lindforsin lisäksi. Seiseralmiin osallistuvat Joonas Bergman, Mikko Rehnberg, Aleksi Nevakivi, Emmi Parkkisenniemi ja Carola Niemelä, joista Rehnberg otti juuri Kreischbergissä Eurooppa Cupin big airista pronssia ja Niemelä sekä slopestylestä että big airista hopeaa.

- Meidän Eurooppa Cupin jengi laski upeasti, ja siitä olen tosi tyytyväinen. On myös hienoa, että niin moni laskija valittiin meiltä X Gameseihin. Siellä on yksi kauden isoimmista koitoksista edessä, ja siellä pääsevät vetämään isoja hyppyreitä ennen MM-kisoja, Koskinen kertoo.

Tulokset, naiset: https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=SB&raceid=15251
1. Silje Norendal NOR 78,35
2. Velia Petrig SUI 67,60
3. Sina Candrian 65,40

13. Henna Ikola 46,45
18. Enni Rukajärvi 25,40

Tulokset, miehet: https://www.fis-ski.com/DB/general/results.html?sectorcode=SB&raceid=15252
1. Chris Corning USA 89,10
2. Stale Sandbech NOR 87,35
3. Moritz Thoenen SUI 80,55

14. Rene Rinnekangas 62,50
16. Roope Tonteri 48,75
36. Kalle Järvilehto

MM-kisojen aikataulu:


31.1. Crossin karsinnat

1.2. Crossin finaali

5.2. Big airin karsinnat ja finaali

9.2. Slopestylen karsinnat

10.2. Slopestylen finaali

Lisätietoja MM-kisoista: https://2019worldchamps.com/

Tammikuun kalenteri ja osallistujat:24.-26.1. Seiseralm, Italia (slopestyle)

Joonas Bergman, Mikko Rehnberg, Aleksi Nevakivi, Emmi Parkkisenniemi ja Carola Niemelä21.-27.1. X Games Aspen, USA (slopestyle)

Roope Tonteri, Rene Rinnekangas ja Enni Rukajärvi

1.-10.2. MM-kisat, Park City, USA (slopestyle, big air, crossi)
Roope Tonteri, Rene Rinnekangas, Enni Rukajärvi, Kalle Järvilehto ja Anton Lindfors (yksi paikka vielä vapaana)

Ajankohtaista