Soveltava lautailu

Miten aloittaa?

Lumilautaharrastuksen voi aloittaa melkein missä tahansa missä on lunta ja loiva tasainen mäki. Hiihtokeskuksessa pääsylippuna toimii hissilippu. Harjoittelurinteessä ei aina vaadita hissilippua. Avustaja laskee hiihtokeskuksissa ilmaiseksi.

Lumilautaopetus

Opetusta lumilautailuun tarjoavat hiihtokoulut. Tarjolla on usein sekä yksityis- että ryhmätunteja. Useasta hiihtokoulusta löytyy myös osaamista soveltavaan lumilautaopetukseen. Hiihtokoulujen yhteystiedot löydät kootusti täältä: http://www.ski.fi/shky-info/shky-ry/.

Ainakin seuraavissa hiihtokouluissa on soveltavan lumilautailun opetusta:

– Rukan hiihtokoulu (Hannu Karvonen & Jussi Petäjä)
– Pyhän hiihtokoulu (Paula Vuolle, erikseen sovittaessa/pääasiassa loma-aikoina)
– Vuokatin hiihtokoulu
– Levin hiihtokoulu (Pepe Vainikainen ja Johanna Åkerlund)
– Ruskotunturi Oulu (Hannu Karvonen, erikseen sovittaessa)
– Ukkohallan hiihtokoulu (Hannu Karvonen, erikseen sovittaessa)
– Ylläksen hiihtokoulut
– Kasurilan hiihtokoulu (Anu Hämäläinen)
– Tahkon hiihtokoulu (Anu Hämäläinen)
– Hirvensalo Turku (Ilo Ski ry http://www.iloski.fi/ , Larri Vermola ja Laura Kause)
– Talman hiihtokoulu (Etukäteen sovittaessa Mauri Kukka)
– Kokonniemi Porvoo (Paula Vuolle. Tarvittaessa myös muut etelän keskukset paula.vuolle@live.com)

Etelä-suomen hiihtokeskuksissa opettajaksi soveltavaan lumilautailuun voit myös tiedustella Kati Suvantoa kati.suvanto@gmail.com ja Hanne Hämäläistä hanneh-hotmail.com

Myös kaverit ja tuttavat voivat toimia hyvinä ohjaajina lajin pariin pääsemiseksi. Katso vinkit lumilautailun aloittamiseen SHORY:n videolta: https://www.youtube.com/watch?v=CMWFLcPECVA&feature=youtu.be

Varusteet

Lumilautailemiseen tarvitaan lumilauta (noin 20cm laskijan pituutta lyhyempi), kengät, siteet, kypärä, vedenpitävät talvivaatteet ja lumisateen sattuessa lasit. Hiihtokeskuksista voi vuokrata välineitä lumilautailun harjoitteluun. Omia välineitä hankittaessa kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoja sopivien välineiden valitsemiseen. Välineitä myy mm. alan erikoisliikkeet ja urheilukaupat. Käytettyjä välineitä voi hankkia mm. Lumilautailu ostaa ja myy –facebook ryhmästä, kierrätyskeskuksesta, nettikirpputoreilta jne.

Apuvälineet

Soveltavan lumilautailun apuvälineitä pystylaskemiseen saa vuokralle netin kautta osoitteesta www.välineet.fi  www.välineet.fi (Malike ja Solia). Lumilautailun apuvälineet on lueteltuna yleensä laskettelun alla (Riderbar, Snowing, pitkät tukisukset, kärkipidikkeet ja liinat). Kelkkalautailun apuväline Twinrider löytyy Malikkeelta (lasten koko) ja Solialta (aikuisten koko).

Apuvälineitä on esillä videolla: https://www.youtube.com/watch?v=N5SBKkoRCSY&feature=youtu.be

Ei muuta kuin ennakkoluulottomasti mäkeen ja nauttimaan maailman parhaasta harrastuksesta!

Kokeilutapahtumat

VAU ry:n muissa Lumitapahtumissa on tarjolla soveltavan lautailun apuvälineitä ja -opetusta. tapahtuma-ajat ja paikat löydät täältä: www.kaikkisnoukkaa.com/tapahtumat

Tuet ja avustukset

Vammaislautailuun on mahdollisuus hakea apurahaa tai stipendiä (Startti-stipendi, hakuajat lokakuu ja helmikuu) välineisiin, kilpailumatkaan tai muuhun harrastamiseen liittyvään. Lisätiedot: www.vammaisurheilu.fi

Kilpaileminen

Suomessa lumilautailussa kilpaillaan yleisissä sarjoissa, ja tarvittaessa vammaisurheilijoille järjestetään omat kilpailusarjat. Lautailussa voit edetä alaraaja tai yläraaja rajoitteisena Paralympialaisiin tai kehitysvammaisena lautailijana Special Olympics -kisoihin. Maailman parhaat kuurot ja kuulovammaiset lautailijat kilpailevat Deaflympics-maailmankisoissa ja kuulovammaisten MM-kisoissa. Elinsiirron saaneet laskijat ja lumilautailevat dialyysipotilaat voivat kilpailla World Transplant Games -maailmankisoissa.

Kilpailulajina paralumilautailu on virallistettu vuonna 2012. Paralympialaisissa laskettiin ensimmäisen kerran lumilautailussa Sotshissa vuonna 2014. Lajina paralympialaisissa on lumilautakrossi ja vuodesta 2018 alkaen myös banked slalom. Maailman Cupissa ja MM-kisoissa kisataan krossissa ja banked slalomissa.

Krossissa laskijat laskevat rataa, jossa on erilaisia muotoja kuten hyppyreitä, aaltoja eli rollereita ja kallistettuja käännöksiä eli bankkeja. Karsintakierroksella jokainen laskija laskee radan kahdesti. Nopein lasku jää voimaan ja 8 nopeinta naista ja 16 nopeinta miestä etenee pudotuslaskuihin. Pudotuslaskuissa ei mitata aikaa vaan radalle lähetetään samanaikaisesti kaksi laskijaa ja ensiksi maaliviivan ylittänyt etenee kilpailussa. Näin jatketaan kunnes jäljellä on neljä finaalilaskuihin edennyttä laskijaa, jotka ratkaisevat mitalit.

Banked Slalom -rata poikkeaa lumilautakrossiradasta siten, että siinä ei ole hyppyreitä vaan enemmän kallistettuja käännöksiä ja rollereita. Banked Slalom -radalla lasketaan yksi kerrallaan ja nopeiten radan laskenut on voittaja. Jokaisella laskijalla on kolme laskua.

Kuka sitten voi osallistua paralumilautakisoihin? Lumilautailussa lasketaan naisten ja miesten sarjoissa, kolmessa eri luokassa. Ennen kuin laskija saa kilpailuluvan, käy hän läpi luokitteluprosessin. Luokittelussa selvitetään miten laskijan vamma haittaa hänen lumilautailemistaan. Mikäli laskija täyttää luokittelun minimivammavaatimukset hän saa luokituksen. Luokittelun tarkoituksena on varmistaa, että menestys lajissa perustuu laskijoiden taitoon, voimaan, kestävyyteen, taktiikkaan ja henkisiin ominaisuuksiin, ei vammaan.

Lumilautailussa kilpailuluokat jaetaan kolmeen kategoriaan, joista kaksi luokkaa perustuu alaraajavammoihin ja yksi yläraajavammoihin. Mikäli laskija saa luokituksen molempiin, voi hän itse valita kummassa luokassa laskee.

Luokka SB-LL1 eli Snowboard-Lowerlimb 1 on luokka jossa laskevat sellaiset laskijat, joilla on merkittävä vamma yhdessä jalassa esimerkiksi ampuutaatio polven yläpuolelta tai merkittävä vamma molemmissa jaloissa esim. halvaus.

Luokka SB-LL2 eli Snowboard-Lowerlimb 2 taas laskevat sellaiset laskijat, joilla on lievempi vamma yhdessä tai kahdessa jalassa esimerkiksi amputaatio polven alapuolelta tai lievä halvaus.

Luokka SB-UL eli Snowboard-Upperlimb luokassa laskevilla laskijoilla on ylävartaloraajan vamma, joka vaikuttaa tasapainoon.

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n uusi luokittelukoodisto tuli voimaan vuoden 2017 alussa. Katja Saarinen Suomen Paralymiakomitesta selvittää asiaa näin:

”Uuden koodiston mukaisesti, kun urheilija tulee ensi kertaa luokitteluun, katsotaan ensin onko urheilijalla sellaista vammaa, että hän voi kilpailla paralympialaisissa. Näitä vammatyyppejä – Eligible Impairments englanniksi – on kymmenen. Jos tämä kohta täyttyy, mennään lajikohtaiseen kriteeristöön, eli täyttääkö urheilija sen oman lajinsa minimivammavaatimuksen. Jos minimivamman kriteerit eivät täyty, ei urheilijalla ole tulevaisuutta siinä kyseisessä paralympialajissa. Jos lajikohtainen minimivammakriteeri täyttyy, niin sitten tämä urheilija saa tarkan lajikohtaisen luokituksen.”

Simple as that!

Kysy ihmeessä lisää mikäli pohdit, olisiko paralumilautailu sinulle.

Tiina Lindström
tiina.lindstrom@gmail.com
p.0440988008

Para-lumilautailun luokittelusta voit lukea lisää täältä: https://www.paralympic.org/snowboard/classification

Lisää tietoa kilpailuista: https://kaikkisnoukkaa.com/tapahtumat/

Paracrossin maailmanmestari Matti Suur-Hamari

Special Olympics 2x hopeamitalisti Janne Matilainen